top of page

Wat is Ratafià en hoe wordt het gemaakt?

​​​De term Ratafià verwijst naar elke likeursoort die wordt gemaakt van een koude infusie

van fruit of bloemen en alcohol zoals brandewijn of wijn

 

Er zijn verschillende lokale tradities, voornamelijk in Italië, Spanje en Frankrijk

Laten we samen enkele variëteiten van deze likeur bekijken


Ratafià di Adorno

Deze Piedmontese Ratafià, de bekendste, wordt geproduceerd in het hele Alpengebieden wordt

beschouwd als een traditionele drank (ook bekend en geproduceerd aan de Franse kant van de Alpen)

​​

In "Le Tradizioni Italiane" (1848) vertelt schrijver Angelo Brofferio de legende van een zwarte

kersenlikeur die in het jaar 1000 de bevolking van Andorno van de pest redde door het huwelijk

mogelijk te maken tussen de dochter van de uitvinder van de likeur en de zoon van zijn grootste vijand

Zo werd de vrede hersteld tussen de twee families, en de uitspraak bezegelde de verbintenis

tussen de twee jonge mensen

​

In 1700 begon apotheker Pietro Rappis met de ambachtelijke productie; in 1880 zette Giovanni Rapa,

oprichter van de gelijknamige likeurfabriek, de traditie voort, die tot op de dag van vandaag voortduurt,

met respect voor de oude recepten
De productie ervan vindt plaats in Andorno Micca, een stad in de provincie Biella, waar

het al in 1600 werd geproduceerd in het klooster van Santa Maria della Sala

Later werd de productie een kenmerk van sommige families in de stad, die sinds

1880 de historische fabriek van Cav. Giovanni Rapa huisvest
In de 18e en 19e eeuw verwierf deze likeur grote roem en populariteit

Hij werd vaak thuis bereid met een breed scala aan fruit en kruiden


De likeur ontving talloze onderscheidingen: hij werd uitgereikt door Z.K.H. Umberto I en

Margherita van Savoye, door paus Leo XIII en paus Pius X en kreeg een patent van de hertog van Genua 

In 1914 werd de likeur in Milaan onderscheiden met het Grootkruis van de

"Benemeriti del Lavoro" (Verdienstelijke Arbeid)

​

Ratafià uit Piëmonte is geurig en veelzijdig; je kunt er na de maaltijd van genieten, gekoeld of met ijs, in ijs of fruit,

of in de keuken om wildgerechten of heerlijke desserts te verrijken

​

Ratafià is herontdekt in cocktails, bijvoorbeeld door een Negroni een nieuwe draai te geven,

een Caipirinha te verfijnen met fruit, een Gin-tonic te verrijken met aroma's

en een Kir Royal karakter te geven

​​

Ratafià uit Abruzzo

Na verloop van tijd verspreidde het zich ook naar Abruzzo, dankzij het gebruik van

de lokale wijn, Montepulciano d'Abruzzo, een volle, gestructureerde rode wijn

rijk aan anthocyanen, stoffen die verantwoordelijk zijn voor zijn intense fruitigheid

​​

Ratafià wordt gemaakt van een basis van Montepulciano d'Abruzzo wijn, waaraan zwarte kersen,

suiker en een beetje alcohol worden toegevoegd, maar niet  noodzakelijkerwijs:

soms is het enige alcoholische ingrediënt wijn

​

​Dit zorgt ervoor dat Ratafià uit Abruzzo een lager alcoholpercentage

heeft dan zijn tegenhanger uit Piemonte

Ratafià de Champagne
Ratafià de Champagne, een traditionele Franse likeur verkregen uit de vierde en laatste persing van de druiven,

bekend als de rebeche, gebruikt om Champagne te produceren - namelijk Pinot Noir,

Pinot Meunier en Chardonnay - en toegevoegd met alcohol druivendistillaat van meer dan 85°)

Het is officieel erkend door de INAO als een product van Champagne, wat het de BGA-status verleent​​​​​​​​​


Mijn expertise is Italië,
derhalve staan hieronder alleen de diverse
Italiaanse producten beschreven 

 

Ratafià Foto.jpg

Ratafià d'Abruzzo
Scuppoz

Toen een woord nog meer waard was 
dan duizend contracten

Een verhaal dat teruggrijpt naar een tijd waarin een bepaald

woord meer waard was dan een contract

​

Vroeger was het gebruikelijk om Ratafià direct na de bekrachtiging van een

notarieel contract te drinken om de deal te bezegelen

De kenmerkende naam is afgeleid van de Latijnse uitdrukking

"ut rata fiat": laat de akte bekrachtigd worden

 

Deze likeur, gemaakt door vrouwen maar gedronken door mannen,

had een sterke band met de regio

 

Ratafià is een blend van de Montepulciano d'Abruzzo wijn

met toevoeging van zwarte kersen uit de heuvels

Deze infusie creëert een krachtig likeur met een perfecte balans van smaken

 

Het hele proces van het maken van Ratafià-likeur is ambachtelijk, door

middel van constante infusie, gericht op het garanderen van de

hoogst mogelijke kwaliteit van het eindproduct


Ratafià is een perfecte likeur om te drinken tijdens de maaltijd,

maar ook bij desserts

Ideale serveertemperatuur: +2 °C / +8 °C.

Ingrediënten: Rode wijn, zwarte kersensap, suiker, alcohol. 20% vol.

 

Inhoud: 20 en 50 cl
Bevat sulfieten

Aanwezigheid van vermoedelijke allergenen.

​

​

ratafia-ciliegie-ok-1024x1024.jpg

Ratafià di Andorno
Ciliegie - Zwarte kersen
Rapa Giovanni

Dit likeur is een van de oudste en meest karakteristieke likeuren uit Piemonte

Gemaakt met het sap van geselecteerde zwarte kersen, suiker en

natuurlijke aroma's, wordt Ratafià met zwarte kersen bijzonder

gewaardeerd om zijn aangename smaak

De smaak is delicaat en omhullend, waarbij de zoetheid van de kersen

zich vermengt met een vleugje bittere amandel
Een licht alcoholpercentage maakt het aangenaam voor iedereen,

vooral voor de dames

Drinkadvies: Koud, met ijs, met bruiswater of puur

Ook heerlijk op kamertemperatuur

Het is tevens een uitstekend ingrediënt bij de bereiding van de

heerlijkste desserts en smaakt uitstekend bij zowel fruitsalade als ijs

Perfect voor het maken van een overheerlijke kersencocktail

Inhoud: 70 cl.
Alcoholpercentage: 26%

​​​​​​​​

ratafia-albicocche-ok.jpg

Ratafià di Andorno
Albicocca - Abrikozen
Rapa Giovanni

Gemaakt met het sap van geselecteerde abrikozen, suiker en smaakstoffen
Dit likeur wordt bijzonder gewaardeerd om zijn delicate smaak

 

Drinkadvies: Koud, met ijs, met spuitwater of puur
Een uitstekend ingrediënt in desserts, fruitsalades en ijs

Flesinhoud: 70 cl
Alcoholpercentage: 30%
​​​​​​​​​​​

ratafia-noci-ok.jpg

Ratafià di Andorno
Noci - Walnoten
Rapa Giovanni

​

Dit typische walnotenlikeur uit de Cervo-vallei,

heeft een eeuwenoude oorsprong

Dit likeur wordt gemaakt door walnoten te macereren terwijl ze

nog in hun schil zitten, ze te laten trekken in pure alcohol met

suiker en kruiden en ze vervolgens enkele maanden te laten rusten

De lange maceratie en het bijzondere recept zorgen voor een

aromatische mix die de likeur werkelijk uniek maakt

Drinkadvies: Koud, met ijs, met spuitwater of puur
Uitstekend te combineren met de beste kazen en een uitstekend

ingrediënt in desserts, fruitsalades en ijs

Flesinhoud: 70 cl
Alcoholpercentage: 34%

​​​​​​​​​

Foto Limone.jpg

Ratafià di Andorno
Limoni - Citroenen
Rapa Giovanni

​

De 130 jaar ervaring van de Rapa Giovanni distilleerderij wordt gecombineerd met de meest geurige Siciliaanse citroenen,

de variëteit "Femminello S.Teresa

​

Zo ontstaat de Ratafià dl Andorno citroenlikeur,

met een unieke originele smaak en geur

Gemaakt met het sap van de genoemde Siciliaanse citroenen,

suiker en natuurlijke aroma's

Drinkadvies: Gekoeld, met ijs of puur

 

Uitstekend bij fruitsalades en ijs

Flesinhoud: 70 cl
Alcoholpercentage: 26%

​​​​​​​​

Hofstraat 175-18

7001 JD DOETINCHEM

​

WhatsApp: 06 40858255

©2021 De-Flute

bottom of page